VoedselKoöperatie de Voko

VoedselKoöperatie
Veel mensen willen graag milieuvriendelijk voedsel kopen, maar de doorgaans hogere prijs van biologische producten is vaak een belemmering. De VOKO is een oplossing. Bij de VOKO kun je, als je lid bent, goedkoop verantwoorde en biologische producten kopen.

De VOKO
De VOKO staat voor Voedsel Koöperatie en is een soort winkel waar je, als je lid bent, goedkoop biologische en verantwoorde producten kunt kopen. Doordat de VOKO geen winst maakt en rechtstreeks bij een groothandel inkoopt, kunnen de producten goedkoop aangeboden worden. De doelstelling van de VOKO is biologische producten voor iedereen betaalbaar te maken, en de betrokkenheid van mensen bij hun voedsel te vergroten.

Waarom een VOKO?
De gangbare wijze van voedsel produceren is meestal erg milieubelastend, dieronvriendelijk, sociaal onverantwoord en ongezond. Zo worden er o.a. schadelijke (bestrijdings-) middelen gebruikt en veroorzaakt de overbemesting bodem- en grondwaterverontreiniging.
Omdat er het hele jaar door vraag is naar tomaten en andere zomergroenten, worden er veel kassen verwarmd en veel producten van de andere kant van de wereld per vliegtuig naar Nederland getransporteerd. Dit kost enorm veel energie. Ook zijn de producten vaak overbodig verpakt in materiaal dat meteen in de prullenbak verdwijnt.
Daarnaast houdt de westerse vleesconsumptie de oneerlijke wereldvoedselverdeling in stand, omdat er veel voedsel (dat ook voor mensen geschikt zou zijn) naar de dieren in de bio-industrie gaat. In de VOKO wordt gekozen voor dier- en milieuvriendelijke producten.
De producten zijn van biologische kwaliteit (dus geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest). Statiegeld- en recyclebare verpakkingen hebben de voorkeur, evenals grootverpakkingen. Dit scheelt veel verpakkingsmateriaal. Veel leden nemen hun zakjes en voorraadpotten van thuis mee, om ze in de Voko te vullen.
Tenslotte worden de producten besteld bij een coöperatieve groothandel, De Nieuwe Band, die werkt op een mens- en milieuvriendelijke manier.

Het assortiment
Bij de VOKO kun je aan droogwaren bijna alles kopen wat je aan eten nodig hebt. We verkopen geen verse producten maar wel worden af en toe door de coöperatieleden zelf gekweekte groenten en fruit aangeboden.

Waar en wanneer?
De VOKO is 2 keer per week open: op zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur en op dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur.
Eén of meerdere leden hebben dan winkeldienst. Verder is er 1 á 2 keer per jaar voor alle leden een Algemene LedenVergadering.

Lid worden
Om boodschappen bij de VOKO te kunnen doen, moet je je eerst inschrijven en lid worden. Je kan je als 1-persoonshuishouden, 2-persoonshuishouden (evt. met kinderen) of als woongroep inschrijven. Je betaalt dan respectievelijk € 12, € 24 of € 36 per jaar aan contributie. Hiervan worden onderhoud, huur en andere onkosten betaald. Daarnaast leg je eenmalig € 25 (1-persoonshuishoudens) of € 50 (2-persoonshuishoudens en woongroepen) in, die je weer terug krijgt als je het lidmaatschap opzegt. Dit inleggeld is nodig om de VOKO te bevoorraden.
Als VOKOlid word je geacht af en toe winkeldienst te draaien, bij het uitpakken van een bestelling eens te helpen, naar vergaderingen te komen en een tijdje mee te draaien in de ´Groep van X´. Deze groep doet de bestellingen, houdt de administratie van de leden en de financiën bij en bezoekt de vergaderingen in de Grote Broek. Bij de VOKO hebben alle leden evenveel zeggenschap en zijn samen ´eigenaar´ van de VOKO. Het is immers een coöperatie.

Interesse?
Wil je ook het liefst verantwoorde, biologische producten kopen, maar vind je de prijs vaak een belemmering? Wil je meer weten over de coöperatieve VOKO? Kom dan eens langs tijdens de openingstijden.
Tot ziens in de VOKO!

Het assortiment: onder andere
* Granen e.d.: ronde en basmatirijst, quinoa, gierst, boekweit, couscous, bulgur, macaroni, spaghetti.
* Muesli, havervlokken, havermout
* Volkoren tarwe- en speltmeel, tarwebloem
* Gedroogde peulvruchten: rode en groene linzen, rode nierbonen,  adukibonen, kikkererwten, spliterwten
* Noten en zaden: hazelnoten, walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad en amandelen, kokos
* Gedroogde vruchten: rozijnen, abrikozen, vijgen, dadels
* Diverse vegetarische braadmixen, seitan, sojabrokjes
* Zonnebloemolie, olijfolie, lijnzaadolie, appelazijn, balsamicoazijn, (eivrije) mayonaise, mosterd, tomatenpuree, gezeefde tomaten, shoyu, tamari, zeezout, gistvlokken, kruiden & specerijen, bouillonblokjes, riet- en oersuiker, gomasio, pesto, boemboe, maizena, paneermeel
* Broodbeleg : pindakaas, appel(peren)stroop, jam, vruchtenbeleg, rijstmoutstroop, honing, notenpasta, tahin, chocopasta, hartige spreads
* Knäckebröd, rijstwafels, beschuit
* Koekjes, tortillachips, chocolade
* Dranken: vruchtensappen, diksappen, koffie, diverse soorten (kruiden)thee, bambu-koffie, cacao, wijn, sojamelk, amandelmelk
* Ook enveloppen en kringloop-printerpapier, schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo en doucheschuim.

Informatie?
Als je lid wilt worden of eerst eens wilt komen kijken, ben je welkom tijdens de openingstijden.

Openingstijden VOKO:
Elke zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur
Elke dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur

Adres:
2e Walstraat 19, 6511 LN  NIJMEGEN

Voor vragen: nijmegenvoko[at]gmail.com

december 2016