Straatmensen

Ons belangrijkste werk is ons maaltijdproject, waarbij we onze gasten, 15-20 per avond, willen voorzien van een warme maaltijd, een flink lunchpakket voor morgen, een kop koffie of thee met wat lekkers, kleding en dekens, een shaggie en een luisterend oor.

Per jaar delen we met gemak een paar duizend maaltijden uit. Daarvoor moet op de achtergrond een hoop gebeuren; er worden boodschappen gedaan, er wordt gekookt, er worden ter plekke lunchpakketjes gesmeerd (op bestelling van de gasten), we hebben een eigen ruimte(tje) te onderhouden waarin de kleding wordt verzameld en onze koelkast, vriezer en koffiezetapparaat staan, we bieden plekken aan voor maatschappelijke stagiaires van middelbare scholen en dit alles moet georganiseerd worden in een overzichtelijk en sluitend rooster. En dat alles met slechts enkele tientallen part-time vrijwilligers. Alle hulp is dus welkom: lees wat u kunt doen om ons te ondersteunen!

In ons maaltijdproject krijgen mensen niet alleen iets, maar proberen we ze zoveel mogelijk ook zelf mee te laten werken. Waar mogelijk laten we onze gasten zelf kleine klusjes doen of zelfs volledig meedraaien als vrijwilliger. Want; pas wanneer mensen merken dat zij ook voor anderen belangrijk en waardevol zijn, kan er iets van zelfrespect en zelfvertrouwen terugkeren.

Ze weten dat er op gezette tijden op hen gerekend wordt, en dat hun hulp van groot belang is voor het slagen van het project. Hierdoor zijn zij, en voelen zij zich ook, medeverantwoordelijk. Dit gevoel van zelfvertrouwen, net als het langzaam terugwinnen van vertrouwen in anderen, is een voorwaarde om tot een verdere aanpak van de eigen problemen (zoals verslaving, eenzaamheid en financiƫle schulden) te komen.

Het project heeft dus eigenlijk een dubbel doel: enerzijds wordt er in de directe en meest elementaire levensbehoeften voorzien, en wordt mensen wat gezelligheid en afleiding van de dagelijkse problemen geboden. Anderzijds wordt dit werk voor een deel uitgevoerd door (ex-)daklozen zelf, waardoor hopelijk een positieve, opwaartse spiraal in gang gezet wordt.

Meer info over Straatmensen voor Straatmensen: http://www.straatmensen.nl