50 Jaar: meiopstand in een brandende wereld

50 Jaar: meiopstand in een brandende wereld

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zo 27 mei
16:00 - 17:30

Locatie
De Klinker

Categorieën Geen Categorieën


De kruisbestuivingen tussen bewegingen en over landsgrenzen heen tekenen het beeld van 1968. In de VS begon in het kielzog van de Civil Rights Movement en de Vietnamprotesten tevens de tweede feministische golf. Er gebeurde nog veel meer: in Maleisië was een communistische opstand gaande, in Brazilië vond breed verzet plaats tegen een militaire dictatuur, in Mexico was een studentenopstand, en in Jamaica waren grote protesten tegen het besluit van de regering om revolutionair Walter Rodney van universiteiten te verbannen.

Het reformisme van de PCF en de vakbondsbureaucratie in Frankrijk hebben de arbeidersopstanden uit laten gaan als een nachtkaars. De gebeurtenissen in 1968 in Frankrijk laten duidelijk zien waarom een revolutionaire organisatie nodig is om verschillende sectoren en strijdterreinen te verbinden. Maar ook deze opstand zelf kwam niet op vanuit het niets.

Al jaren waren de studenten bezig met een strijd voor hervormingen op de universiteiten en de arbeiders met hun loonstrijd. Een revolutie komt niet uit de lucht vallen: er zijn jaren nodig om kleinere strijd te voeren, groepen te organiseren en netwerken op te bouwen.

Het is belangrijk om deze lessen mee te nemen en om nu, vijftig jaar na deze inspirerende wereldwijde opstand, aan de slag te gaan. Aan het opbouwen van studenten – en arbeidersorganisaties, het uitwisselen van ideeën en het uitbreiden van netwerken kunnen wij nu al werken, zodat we misschien in een niet te verre toekomst onze eigen versie van ’68 kunnen meemaken, en winnen.

Spreker: Jens Appelo, Internationale Socialisten