AGN Lezingenreeks #3: Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme

AGN Lezingenreeks #3: Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - wo 6 april
20:00

Locatie
De Klinker

Categorieën


Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme
De derde lezing haalt het werk van klassieke anarchistische denkers naar voren die enorm hebben bijgedragen aan de theorievorming en de verdere verbreiding van het anarchisme. Daar komen we Kropotkin tegen en Malatesta, maar ook Emma Goldman en Alexander Berkman. Hier komen we nadrukkelijk de twintigste eeuw binnen.

Deze avond wordt georganiseerd door de Anarchistische Groep Nijmegen
www.anarchistischegroepnijmegen.nl

Over de lezingenreeks

Peter Storm zal in deze reeks over de ideeënwereld van het Anarchisme in 5 delen de ontwikkeling binnen het denken van het anarchisme uiteenzetten. Alles bij elkaar zijn de lezingen bedoeld, niet om een complete geschiedenis van het anarchisme te geven, maar om mensen iets te laten zien van de kracht en veelvormigheid van de anarchistische theorieën.

Op demonstraties en acties komt men vaak anarchistische spandoeken, vlaggen en leuzen tegen. Maar de anarchistische traditie heeft veel meer te bieden dan strijdbare leuzen en mooie symbolen. Anarchistische opvattingen over wat er mis is, hoe een betere wereld er uit kan zien en wat voor wegen geschikt zijn om van het onvrije hier en nu naar een vrije en solidaire wereld te komen, zijn ontwikkeld door allerhande schrijvers en denkers. Van de anarchistische ideeënwereld kunnen we vandaag en morgen nog steeds veel leren.

Vanuit dat idee volgt een vijfdelige reeks lezingen over het anarchisme als sociale en kritische theorie voor maatschappijverandering. Verwacht geen uitvoerige verhalen over revoluties en anarchistische activiteiten, ookal zal een enkele subversieve anekdote niet ontbreken. Maar primair gaat het om de anarchistische ideeënwereld.

Meer info over de eerdere en aankomende lezingen in de reeks kun je vinden op onze website: https://anarchistischegroepnijmegen.nl/vijfdelige-reeks-lezingen-anarchisme-als-theorie-van-maatschappijverandering-ook-naar-nijmegen