Lezing: Lessen uit Frankrijk ’16/’17

Lezing: Lessen uit Frankrijk ’16/’17

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zo 24 september
20:30 - 22:00

Locatie
De Klinker

Categorieën


In de prille lente van 2016 ontstond in Frankrijk een protestbeweging tegen de hervorming van de arbeidswet. Dit protest leidde tot hevige confrontaties in vele Franse steden en tot nieuwe pleinbezettingen. De strijd vervelde zich in het najaar van 2016 en de lente van 2017 tot een strijd tegen politiegeweld en tegen de verkiezingen die vooral als maskerade werden beschouwd. Journalist en filosoof Thomas Decreus reisde in 2016 en 2017 vaak af naar Parijs om er de protesten bij te wonen. Volgens hem opent de strijd in Frankrijk een nieuw hoofdstuk in het Europese sociale verzet sinds de pleinbezettingen van 2011.

Op uitnodiging van Doorbraak Nijmegen** komt Thomas op zondag 24 september naar Politiek Café De Klinker in Nijmegen met een lezing over deze recente ontwikkelingen in Frankrijk, en wat wij ervan kunnen leren. Aansluitend is er ruimte voor vragen en discussie met en door het publiek.

Thomas Decreus is politiek filosoof, journalist, en redacteur van de linkse nieuwssite dewereldmorgen.be. Er verschenen twee boeken van zijn hand: “Een paradijs waait uit de storm. Over markt, democratie en verzet” (2013) en “Dit is morgen” (2016, samen met Christophe Callewaert).

Doorbraak is een linkse basisorganisatie die strijdt tegen kapitalisme, patriarchaat en racisme. Voor meer informatie, zie www.doorbraak.eu