Verbind de strijd! Samen tegen extreemrechts.

Verbind de strijd! Samen tegen extreemrechts.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - wo 7 maart
20:30 - 22:00

Locatie
De Klinker

Categorieën


Het afgelopen jaar hebben we een stevige verrechtsing van het politieke landschap gezien. Rechtse partijen als CDA en VVD sloegen een nationalistische koers in en op de extreemrechtse flank heeft Geert Wilders nu gezelschap van Thierry Baudet. Extreemrechts doet het goed in de peilingen en grijpt de gemeenteraadsverkiezingen aan om zich verder op te bouwen.

Vooral Forum voor Democratie slaagt erin om het publieke debat radicaal naar rechts te trekken. De politiek, media en de wetenschap zouden in de greep zijn van een links complot dat samenspant met moslims om Nederland te ‘islamiseren’ en het ‘Nederlandse volk homeopathisch te verdunnen.’

Veel van de concepten die de partij gebruikt – zoals ‘cultuurmarxisme’, ‘demografische oorlogvoering’ en ‘islamisering’ – hebben een fascistische oorsprong, maar worden desondanks steeds meer genormaliseerd.

Hoe kunnen we de verrechtsing en de normalisering van neofascistische ideeën verklaren? En belangrijker – hoe stoppen we de opmars van extreemrechts?

Tijdens deze meeting willen we de opkomst van extreemrechts vanuit het perspectief van verschillende strijdbewegingen duiden en analyseren en proberen we de vraag te beantwoorden wat links kan doen om het tij te keren.